COVID-19. Trimite Cererea de Amânare a Ratelor înainte de 15 mai 2020. OUG 37/2020

În urma declarării de pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății la data de 11 martie 2020, Banca Națională a României a comunicat la data de 24 martie 2020 faptul că reglementările actuale oferă posibilitatea băncilor și a instituțiilor financiare nebancare de a amâna plata ratelor la credite acelor persoane fizice care au fost afectate direct sau indirect de pandemia COVID-19.

Clienții care au credite în desfășurare, pot trimite băncii o solicitare de amânare a ratelor creditului cu până la 9 luni. Această solicitare poate fi atât ONLINE (prin intermediul paginilor oficiale sau prin e-mail), cât și în format LETRIC (adică tipărit pe hârtie).

CLICK AICI pentru a accesa lista cu paginile oficiale unde poți depune cerere online pentru amânarea plății ratelor.

Atenție! După depunerea cererii de amânare a ratelor și aprobarea acesteia, suma creditului care trebuia plătită în întervalul de timp amânat, se va distribui ulterior pe restul perioadei de creditare. De asemenea, în funcție de fiecare caz în parte, perioada maximă de creditare poate fi extinsă cu o perioadă egală cu cea de suspendare a obligațiilor de plată.

Exemplu de calcul:

  • Soldul Creditului: 160.000 RON (aproximativ 31.000 EUR)
  • Dobânda Anuală a Creditului: 5 %
  • Perioada de Rambursare: 240 de luni
  • Rata înainte de Amânare: 1.056 RON
  • Amânare Plată: 9 luni
  • Rata după Amânare (timp de 60 de luni): 1.156 RON (deci cu 100 RON mai mult)

OUG 37/2020 (Ordonanța de Urgență privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de insituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori) a fost publicată în Monitorul Oficial al României la data de 30 martie 2020.