TOP 3 Credite Ipotecare cu Dobanda Anuala Avantajoasa

Doresti sa cumperi o casa sau un aparatament si ti se pare ca ofertele contin rate cu dobanzi mari? Iti prezentam top 3 cele mai avantajoase credite pentru imobil, cu dobanda anuala efectiva scazuta.

Sa spunem ca noua locuinta pe care ti-o doresti are pretul de 51 000 EURO (adica aproximativ 250 000 RON). Alegem o perioada de rambursare de 25 de ani, si obtinem urmatoarele oferte:

  • Raiffeisen Bank: 3,78% dobanda anuala efectiva, se percepe minim 15% avans, iar rata lunara este de aproximativ 764 RON (care contine deja comisionul lunar de 5 RON).
  • Banca Transilvania: cu un DAE usor peste 4 puncte procentuale, adica 4.08%, permite plata unui avans mai mic decat un sfert din pretul locuintei, si anume, minim de 15%. Aceasta oferta ar avea rata lunara 779 RON (comision lunar 0 RON, dar anual se percepe un comision aditional de 150 RON)
  • ING Bank: 3.89% DAE, avansul fiind un sfert din valoarea imobilului, rezulta o rata de aproximativ 787 de lei. Aceasta suma are inclusa deja valoarea unei asigurari de viata (care este de aproximativ 0.0292% din soldul fiecarei luni)

Tine minte

  1. Daca comisionul lunar este ZERO, trebuie sa ai grija ca pot exista alte comisioane (precum comisionul anual)
  2. Asigurarea de viata, chiar daca este ceva care costa in plus, ar putea fi un serviciu util in caz de situatii neprevazute
  3. Avansul pe care trebuie sa il platesti, cu cat este mai mare, cu atat costul creditului si perioada acestuia pot fi mai mici sau mai flexibile

La ce trebuie sa fii atent

Rata lunara nu este singurul lucru la care trebuie sa te uiti. Intr-adevar, este un factor foarte important, iar uneori chiar decizional. Dar tine cont ca in spatele unei rate prea mici, pot lipsi anumite flexibilitati, precum:

Rambursare anticipata

Sa zicem ca peste cativa ani reusesti sa strangi o suma consistenta de bani. Ce ai putea sa faci cu ei ca sa iti faci viata mai usoara? Ei bine, ai putea, spre exemplu, sa rambursezi anticipat din soldul creditul pe care il ai la acel moment.

Ce inseamna asta? Inseamna ca pe banii aceia pe care vrei sa ii platesti inapoi la banca, tu nu mai platesti dobanda. Un credit care iti permite sa rambursezi anticipat fara niciun comision, iti permite ca in orice moment sa achiti integral creditul si sa nu mai platesti dobanzi.

Asigurare de viata

Intr-adevar, este o suma de bani in plus pe care trebuie sa o platesti. Dar ce inseamna asta? Datoria creditului va fi platita de catre asiguratori, in cazul unui eveniment neplacut, care duce la incapacitatea de plata a debitorului (sau a debitorilor, daca sunt mai multi).

Fiecare contract de asigurare pentru credite contine clauzele sale. Recomandam citirea si intelegerea pe deplin a acestor contracte, deoarece pot fi de mare ajutor. Consultati riscurile pe care le acopera asiguratorul.

Concluzie

O rata lunara mai mare nu inseamna neaparat un credit mai putin avantajos. Valoarea dobanzii nu determina in mod direct calitatea creditului. Tu trebuie sa fii informat si sa stii cel mai bine care sunt conditiile care sunt cele mai avantajoase pentru situatia ta personala.

Daca ai nelamuriri, te rugam sa ne scrii in sectiunea de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *