Chirie SAU Credit Imobiliar la Cluj

Te gandesti la ce ar fi mai bine pentru tine si pentru cei apropiati tie. Oare merita sa stai in Cluj cu chirie sau mai bine faci o investitie pe termen lung? Fiecare varianta costa bani, adevarat, dar care este varianta mai avantajoasa?

Ce „se aude” despre chirie

Poate ca auzi in jurul tau expresia „decat sa platesti rata la proprietar, mai bine ti-o platesti pe a ta”. Nu e chiar asa. Si iti spun si de ce:

Multi oameni se grabesc sa ia un credit ca sa nu mai simta ca „pierd banii pe chirie”. Un lucru foarte important pe care trebuie sa il intelegi este faptul ca si creditele contin un fel de „chirie”, dar care se calculeaza in functie de sold. Si se numeste dobanda.

Exemplu foarte simplu:

Pentru un apartament cu 2 camere undeva prin zona Marasti, se da in chirie cu 350 EURO (adica vreo 1.736 RON) si se vinde cu 100.000 EURO in medie (adica vreo 496.000 RON). Ce inseamna asta?

Inseamna urmatorul lucru: costul pe chirie va fi aproximativ 1.700 – 1.800 RON, in functie de cursul valutar EUR/RON, iar rata la un credit pe 30 de ani ar fi aproximativ 2.500 RON (din care, costul pe credit este aproximativ 1.750 RON in primii ani).

Acum vei spune faptul ca cele doua costuri sunt similare si ca nicio varianta nu este mai avantajoasa decat cealalta. Ei bine, din perspectiva costului, ai dreptate, DAR din punct de vedere al responsabilitatilor de care trebuie sa ai grija, iti prezint care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei alegeri.

Avantaje si Dezavantaje

Atunci cand stai in chirie, platesti doar chiria si cheltuielile. Daca se strica ceva in apartament si nu e vina ta, proprietarul trebuie sa plateasca reparatia. Daca vei fi nevoit sa te muti intr-un alt cartier, alt oras sau chiar alta tara, pentru un loc de munca mai bine platit, atunci esti liber sa o faci (la final de contract, sau de comun acord cu proprietarul).

Cand esti proprietar, faci ce vrei cu apartamentul tau, dar tu platesti tot. Adica: rata (sold+dobanda), impozit, asigurari, reparatii, renovari. Comparativ cu chiria, esti prins timp de 30 de ani sa platesti aproximativ 2.500 RON in fiecare luna. Aici, sa nu uitam de cheltuielile initiale cu notarul si avansul de care ai nevoie pentru a cumpara un imobil – care nu sunt mici deloc! DAR te poti lauda ca este apartamentul tau!

Deci merita sau nu?

Dupa ce pui pe hartie toate costurile cu ofertele pe care le-ai gasit, ai sa ajungi la un prag mediu, conform dorintelor tale. In acest articol am discutat despre „un apartament cu 2 camere situat in cartierul Marasti„, iar la momentul cautarii, pragul mediu la care am ajuns este: vanzare la 100.000 EURO sau chirie la 350 EURO.

Avand reperul de mai sus, putem sa spunem ca daca gasesti o chirie sub 350 de euro sau un apartament sub 100 de mii de euro, atunci aia ar putea sa fie o oferta care sa merite. Daca vrei, pot sa scriu un articol mai detaliat. Poti sa lasi un comentariu mai jos cu ce vrei sa detaliez.

Foarte important: Preturile imobilelor / chiriilor fluctueaza. Mai ales in perioada aceasta, fiind pandemie. Asadar, daca urmaresti preturile, ai sansa sa prinzi o oferta avantajoasa (fie de chirie, fie de cumparare).

Bonus

Bancile au calculatoare interactive online, unde poti introduce suma creditului, perioada de creditare si altele informatii, ca sa poti vedea care este scadentarul. Adica plata pe fiecare luna: sold, dobanda, asigurare, alte costuri.

Concluzii

Atat creditul, cat si chiria contin costuri pe care nu le mai poti recupera, dar fiecare varianta are avantajele si dezavantajele ei. Varianta perfecta pentru toata lumea nu exista. Fiecare trebuie sa aleaga informat ceea ce isi doreste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *